OPEN huisarts

OPEN

Elke Nederlander kan op elk moment zijn medisch dossier inzien. Deze regeling geldt vanaf 1 juli 2020. Wij helpen onze huisartsen hierbij. Dit doen wij samen met de regionale coalitie.

Hoe gaat dit in zijn werk?

Daar komt veel bij kijken. Alle informatie staat nu in het Huisartsen Informatie Systeem (HIS). Deze informatie wordt omgezet naar een programma waar de patiënt zelf bij kan. Door deze nieuwe regel veranderen processen in een huisartsenpraktijk. 

Ook wordt de samenwerking met de patiënt anders. Een patiënt kan namelijk zelf vanuit huis zijn dossier bekijken als hij een bezoek brengt aan de huisarts. De huisarts verwacht dan ook dat de patiënt het consult voorbereid. Hierdoor wordt de gezamenlijke manier waarop een beslissing wordt genomen ondersteund en wordt een betere besluitvorming gecreëerd. 

Wat doen wij?

De rol van de regionale coalitie is om deze gehele transitie/verandering te begeleiden. Zo organiseren wij bijeenkomsten, zorgen we voor e-learnings, monitoren we de technische aanpassingen en informeren wij patiënten. Op deze manier blijft de noodzakelijke kennis aanwezig. Zo maken wij het huisartsenpraktijken zo makkelijk mogelijk om met deze nieuwe processen te werken.

Hoe laten we patiënten weten dat zij dit mogen?

Hiervoor maken we gebruik van verschillende websites (waaronder die van ons), folders en posters. Er komt ook de nodige informatie op de schermen in de wachtkamers en er komen (pers)berichten in regionale dagbladen en op social media.

Wilt u meer informatie over OPEN?

Dat is te vinden op de website van het programmabureau OPEN: open-eerstelijn.nl