Samenwerking 1e-2e lijn

In het regioplan HAGV Stappen naar de toekomst is de samenwerking tussen 1e en 2e lijn vanuit de Juiste Zorg op de Juiste Plek benoemd als aandachtsgebied. De focus ligt op het behouden van patiënten in de 1e lijn.

We zetten in op het ontwikkelen van een samenwerkingsstructuur met het ziekenhuis, waarin Ziekenhuis Gelderse Vallei (ZGV) en de huisartsen sámen een methodiek voor samenwerking vormgeven. We gaan een Medisch Coördinatie Centrum (MCC) ontwikkelen, voor het vastleggen samenwerkingsafspraken maken en gaan hier bijhorende scholing bij opzetten. 

Daarnaast is stepped-care methodiek door HAGV en ZGV omarmt om vanuit de inhoud en gelijkwaardige rollen de juiste zorg op de juiste plek op te zetten. Deze methodiek wordt zowel voor bestaande initiatieven als voor nieuwe initiatieven toegepast. Zo willen we de stille substitutie keren, zodat de patiënten goede zorg krijgen op de juiste plek en de huisartspraktijk wordt beloond voor haar inspanningen.

Vallei Vitaal: een regionale samenwerkingsstructuur

Vallei Vitaal (VV) is een samenwerking tussen ZGV, VVT, HAGV, Pro Persona en Menzis en is het vervolg op de Regionale Zorgagenda die van 2017 – 2020 de samenwerking tussen HAGV, ZGV en Menzis vormgaf. 

Om de zorg in de regio Gelderse Vallei ook in de toekomst goed, toegankelijk en betaalbaar te houden, is het belangrijk dat we de zorg innovatief en gezamenlijk organiseren. Er is een structuur ontwikkeld waarin signalen vanuit zorgverleners worden omgezet in initiatieven en bijbehorende projecten. Door bestuurlijke commitment is implementatie en borging mogelijk. Deze structuur en bijbehorende processen moeten verder uitgewerkt en ingebed worden. Binnen Vallei Vitaal lopen op dit moment diverse projecten, zoals: het Digitaal Advies, Atriumfibrilleren en het Dermatologisch spreekuur. Aan de hand van hiaten/signalen wordt gekeken welke initiatieven toegevoegd moeten worden. Hierbij moet in ogenschouw worden gehouden dat het moet passen in het totaalpakket, waarbij de betrokken zorgverleners er ruimte en tijd voor hebben.

Beweegspreekuur

Het beweegspreekuur is een huisartsspreekuur beweegklachten voor mensen met klachten aan het bewegingsapparaat. Dit kunnen zowel sportgerelateerde klachten als degeneratieve klachten zijn (in de huisartsenpraktijk de meest voorkomende problemen van het bewegingsapparaat en vaak ook de moeilijkst behandelbare). Het beweegspreekuur vindt plaats bij kaderhuisarts bewegingsapparaat Frank Boersma vanuit het eerstelijnscentrum Beatrixpark Ede. 

Het spreekuur is laagdrempelig, dichtbij huis en kan op korte termijn. Voor de patiënt zijn er geen kosten aan verbonden; de zorg valt niet onder het eigen risico. Het aanbieden van het spreekuur zorgt ervoor dat mensen met de hierboven benoemde klachten beter en effectiever behandeld kunnen worden in de eerste lijn, door het inzetten van de specifieke expertise van de kaderhuisarts bewegingsapparaat. In het huisartsspreekuur beweegklachten voert hij huisartsgeneeskundige handelingen uit, waar de verwijzend huisarts soms onvoldoende expertise in heeft, zoals (echogeleide) injecties. De kaderarts heeft binnen de kaders van de huisartsenzorg meer kennis en ervaring met het bewegingsapparaat en meer kennis van de sociale kaart op het gebied van het bewegingsapparaat. Dit voorkomt onnodige verwijzingen naar de tweede lijn. 

Lees ook: 

Meer informatie over de samenwerkingen

Neem voor meer informatie contact op met Elly Martens via E.Martens@hagv.nl.