Vanuit huis uw medische gegevens inzien

Bekijk uw medisch dossier van de huisarts online

1-7-2020

Patiënten hebben vanaf vandaag (1 juli) het recht om online hun medisch dossier van de huisarts te bekijken. Gewoon thuis via de eigen telefoon of computer.

U (als patiënt) ziet dan bijvoorbeeld het advies van uw huisarts, een lijst met uw medicijnen of uitslagen van bloedonderzoek. Hierdoor wordt het makkelijker om samen met uw huisarts te praten over uw eigen gezondheid en om een keuze te maken over de behandeling. 

Zo werkt het

Als u online uw medische gegevens wil inzien, dan dient u in te loggen op een patiëntenportaal of in een persoonlijke gezondheidsomgeving (PGO). Dit kunt u aangeven bij uw huisarts, waarna u per brief of per e-mail instructies ontvangt om in te kunnen loggen. In het patiëntenportaal ziet u de gegevens van uw huisarts. In een PGO ziet u ook gegevens van andere zorgverleners, zoals het ziekenhuis. U kiest zelf welke PGO u wilt gebruiken en welke medische gegevens u wilt zien in een PGO.

Veilig gegevens uitwisselen

Uw medische gegevens zijn goed beveiligd. Alleen de medewerkers van de huisartsenpraktijk en u hebben toegang tot deze gegevens. De huisartsen roepen u op om voorzichtig te zijn met het geven van uw medische gegevens aan anderen. Zij adviseren u om uw inloggegevens altijd geheim te houden en nooit zomaar aan bedrijven te geven die daarom vragen.