Burgemeester René Verhulst bezoekt de huisartsenpost

Burgemeester Ede bezoekt huisartsenpost Huisartsen Gelderse Vallei

9-4-2020

De burgemeester van Ede, René Verhulst, heeft op donderdag 9 april een bezoek gebracht aan de huisartsenpost van Huisartsen Gelderse Vallei.

De burgemeester is door Ronald Hendrikse en Bas Rikken, Raad van Bestuur Huisartsen Gelderse Vallei, en Astrid Bos, manager, ontvangen bij de huisartsenpost. Op locatie heeft Astrid Bos een rondleiding gegeven en uitgelegd hoe de huisartsenpost ten tijde van corona georganiseerd is. 

De patiëntenstromen met en zonder corona worden strikt gescheiden gehouden

Het viertal is gestart bij het ‘schone’ deel van de huisartsenpost. Hier worden patiënten zonder corona gezien. Op deze plek is de post open voor reguliere huisartsen spoedzorg. Ook nu gaat deze zorg gewoon door en zijn de huisartsen in de avond-, nacht-, en weekenduren beschikbaar voor niet uitstelbare zorg. 

Verhuizing van de meldkamer

Vervolgens is René Verhulst meegenomen naar de meldkamer. De meldkamer is oorspronkelijk één grote ruimte, maar is voorlopig verspreid over meerdere kamers. Op deze manier kunnen de triagisten op veilige afstand van elkaar hun werk blijven doen en patiënten te woord staan. 


Een grote witte tent voor de deur

De laatste stop was bij de luchtwegstraat. Dit is een grote witte tent die buiten bij de huisartsenpost is opgezet. Als het viertal bij de tent aankomt loopt een zorgverlener volledig ingepakt naar buiten. “Hier worden de patiënten met een verdenking op corona gezien”, legt Astrid Bos uit. “Medewerkers dragen beschermende pakken, mondmaskers en brillen. Op deze manier wordt het besmettingsgevaar zo klein mogelijk gemaakt.” 

Patiënten kunnen veilig ontvangen worden

Het valt de burgemeester op dat het erg rustig en georganiseerd oogt bij de huisartsenpost. Bas Rikken legt uit dat hij dit ook zo ervaart. Iedereen weet inmiddels goed wat er verwacht wordt en hoe er gehandeld moet worden. Er is geen sprake van paniek. “Het is eerder rustig te noemen. In het begin kregen we wel veel vragen van patiënten die onzeker werden door de situatie. Maar op dit moment hebben we het idee dat patiënten terughoudend zijn in het opnemen van contact en dat is niet nodig. De huisartsen zijn beschikbaar en kunnen nog steeds op een veilige manier patiënten ontvangen voor zorg die niet kan worden uitgesteld”, vult Ronald Hendrikse aan.