Spoedpost HAPGV en ZGV

Huisartsen en specialisten slaan alarm: ze zien veel minder patiënten

8-4-2020

Artsen slaan alarm. Zowel huisartsen in de regio Vallei als specialisten in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede zien minder patiënten. Het gaat dan om mensen met ernstige klachten. Dat baart artsen veel zorgen.

Bron: De Gelderlander

Zij roepen dan ook mensen met ernstige klachten op zich vooral te melden bij hun huisarts. Die kan doorverwijzen. "Wij zijn bang dat mensen pas als het echt nodig is over de drempel van het ziekenhuis durven", zegt cardioloog Maurits van der Veen.

"Relatief weinig beroep gedaan op huisartsen"

Huisarts Ronald Hendrikse: "Er wordt nu relatief weinig beroep op ons, huisartsen, gedaan. Het is onwaarschijnlijk dat er zo veel minder mensen zijn met klachten. We zien weinig mensen met moedervlekken die veranderen. En met pijn op de borst. Ik ben bang dat mensen te lang doorlopen met klachten waardoor er blijvende schade ontstaat." 

"Niet iedereen heeft iets aan zijn hart. Maar als je een knobbeltje in je borst hebt of je valt veel af, dan willen wij jou als huisarts graag zien. Ik ben bang dat we mensen met kanker of een hartziekte nu pas in een later stadium zien, waardoor er meer schade wordt opgelopen dan nodig." 

"Ik roep mensen op om met klachten toch contact met hun huisarts op te nemen. We zullen kritische vragen stellen, maar dan hebben we het er wel samen over gehad en samen een afweging gemaakt. We kunnen mensen nog gewoon zien. Ik heb nu het gevoel dat we mensen missen die doorgestuurd naar het ziekenhuis hadden moeten worden."

Lees verder op De Gelderlander