Corona tent ZGV

Huisartsen gebruiken tent bij ziekenhuis niet meer, al is corona nog lang niet weg

13-5-2020

De tent staat er nog bij Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede, maar de huisartsen in de regio maken er sinds deze week geen gebruik meer van. Wie ‘corona’klachten heeft als hoesten, keelpijn en verkoudheid, meldt zich niet langer bij het ziekenhuis maar in de praktijk van zijn huisarts.

Bron: De Gelderlander

"Het beeld is dat het weer rustig is", zegt Bas Rikken, bestuurder van Huisartsen Gelderse Vallei. "De zorg voor coronapatiënten is weer behapbaar. Al verschilt het nog wel per huisartsenpraktijk." 

Rikken waarschuwt wel dat corona nog niet weg is, ook al geven de cijfers van het RIVM reden tot optimisme. "En het gaat ook voorlopig niet weg."

Tekort aan beschermende middelen

Huisartsen werken sinds de corona-uitbraak nauw met elkaar samen in de Vallei. De tent is in maart geplaatst om te voorkomen dat mensen met corona in huisartsenpraktijken andere patiënten zouden treffen en dat spreekkamers en wachtkamers continu schoongemaakt zouden moeten worden.

"Bovendien was er aanvankelijk sprake van een tekort aan beschermende middelen", zegt Rikken. In de tent waren huisartsen aan het werk die een pak aan konden trekken en dat de hele dag aan konden houden.

Nu er minder nieuwe besmettingen plaatsvinden, bouwt de zorg in de huisartsenpraktijken weer op. "We hebben dagen gehad dat het oorverdovend stil was. Mensen stelden bewust zorg uit."

Afgelopen weekend werd bij de huisartsenpost in Ede voor het eerst weer een normaal aantal patiënten geteld. Al gaat nog steeds veel telefonisch. "We verwachten deze week ook weer een toestroom bij huisartsen."

Niet meer in gebruik

De tent staat nog wel bij het ziekenhuis. "Hij wordt nu alleen niet meer door huisartsen gebruikt", zegt Rikken. Maar als het aantal besmettingen met corona weer toeneemt, kan dat wel.