Corona tent ZGV

Huisartsenpost 24/7 open voor ernstig zieken met mogelijk corona

23-3-2020

De deur is op slot en de wachtkamers in de huisartsenpraktijken zijn leeg. Niet spoedeisende zaken worden telefonisch afgedaan. Maar wie acuut zorg nodig heeft, kan nog altijd terecht.

Bron: De Gelderlander

En voor patiënten met luchtwegproblemen en koorts die echt ziek zijn, is de huisartsenpost nu dag en nacht open, ook op doordeweekse dagen. Huisartsen werken vanwege de corona-uitbraak veel meer samen. Zo draaien alle huisartsen in de regio mee in een nieuw rooster om de huisartsenpost in Ziekenhuis Gelderse Vallei in Ede 24/7 open te houden. 

"Het is niet zo dat we als huisartsen al overspoeld worden, maar dat gaat komen. We willen zorgen dat onze praktijken geen mensen besmetten, maar ook dat doktoren en assistenten niet besmet worden. Als je een hausse aan patiënten krijgt en je personeel valt uit, gaat het snel natuurlijk’’, zegt huisarts Ton de Haan, ook voorzitter van Het Wiel, waarin de eerstelijnszorg in Wageningen samenwerkt.

Coronaverdacht

"Er wordt nu ook overdag spreekuur gehouden op de huisartsenpost. Ook doordeweeks. Daar sturen we de patiënten heen die corona-verdacht zijn en heel ziek. Waarvan je je afvraagt of die opgenomen moeten worden’’, aldus De Haan. 

Alleen patiënten die door hun eigen huisarts worden doorverwezen kunnen er terecht. De huisartsenpost is - anders dan in het weekend - doordeweeks overdag niet telefonisch bereikbaar en de deur is op slot, zomaar binnenlopen kan niet. 

Veiligheidspak

"Het is extra werk, maar zo hoeven alleen de spreekkamers daar steeds schoongemaakt worden, in plaats van hele dokterspraktijken. En iemand kan een speciaal wit pak aantrekken en dat de hele dag aanhouden’’, zegt De Haan. 

"Als je het laat doorgaan zoals het is, zou je als huisarts elke keer dat pak aan moeten trekken als zich iemand met luchtwegklachten meldt. Daarna moet je de kamer schoonmaken en je weer uitkleden.’’ 

Visites

 De Haan heeft in Medisch Centrum Kortenoord - waarin zijn praktijk is gevestigd - met verschillende collega's een spreekuur voor patiënten met milde klachten. 

"In een aparte kamer. Eén huisarts ziet alle patiënten van de verschillende huisartsenpraktijken. In beschermend pak, met bril, mondkapjes en handschoenen’’, vertelt hij. "De visites doen we ook zelf." 

Alle niet spoedzorg is opgeschort. Praktijkondersteuners voor onder anderen mensen met diabetes of een te hoge bloeddruk doen de controles nu telefonisch. Wie toch bij de praktijk moet zijn, moet buiten in de auto wachten tot hij aan de beurt is. 

Thuisklussers

De eerste thuisklussers met verwondingen heeft De Haan in zijn praktijk al gezien: "Dan vragen we vooraf of de patiënt ook luchtwegklachten heeft en koorts. Zijn die er niet, dan doen we handschoenen aan en hechten we de wond. We gaan ervan uit dat als iemand geen luchtwegklachten heeft, diegene geen corona heeft en wij hem in principe gewoon kunnen zien."