Ambulance autos huisartsen

Nieuwe dienstauto’s Huisartsenpost

7-2-2019

Huisartsenpost Gelderse Vallei in Ede verleent spoedeisende huisartsenzorg buiten kantooruren in de Gelderse Vallei. De Huisartsenpost nam onlangs twee nieuwe dienstauto’s in gebruik.

De dienstdoende huisartsen rijden met medisch opgeleide chauffeurs jaarlijks zo’n 6.500 ritten. Het gaat vaak om spoedgevallen waarbij de patiënt te ziek is om naar de Huisartsenpost te komen. De dienstauto’s zijn uitgevoerd als ambulance en uitgerust met professionele medische apparatuur.

Medische uitrusting en speciaal opgeleide chauffeurs

Astrid Bos, Manager van Huisartsenpost Gelderse Vallei: “In spoedgevallen is het van belang dat de huisarts snel ter plaatse is en medische hulp kan bieden. Een betrouwbare dienstauto met medische uitrusting en een goed opgeleide chauffeur zijn dan onmisbaar.” 

Naast dat de chauffeurs rijvaardig zijn, beschikken zij ook over medische kennis. De huisarts bezoekt samen met de chauffeur vaak patiënten met hoge koorts, heftige pijnklachten of verwardheid. Maar het kan ook zo zijn dat er door de huisarts en de chauffeur een reanimatie opgestart moet worden. 

De dienstauto’s zijn uitgerust met professionele medische apparatuur waaronder zuurstof, AED (automatische externe defibrillator) en een uitgebreide verzameling medicamenten. Ook zijn er materialen aanwezig om bij een patiënt een katheter aan te brengen. Daarnaast is er een grote koffer aanwezig met verband- en hechtingsmateriaal. “Zo kan het team op de dienstauto dag en nacht goede spoedeisende huisartsenzorg leveren,” aldus Astrid Bos.

Wanneer komt een huisarts van de Huisartsenpost bij u thuis?

Bij Huisartsenpost Gelderse Vallei kunt u terecht voor medische vragen die niet kunnen wachten tot het spreekuur van de eigen huisarts. Voor klachten zoals acute verschijnselen of hevige pijn en hechtwonden kunt u buiten kantooruren telefonisch contact opnemen via (0318) 20 08 00. 

U krijgt dan een speciaal opgeleide doktersassistent aan de telefoon. Zij geeft advies en indien nodig maakt zij een afspraak voor een consult op de Huisartsenpost. Als tijdens het telefoongesprek blijkt dat de patiënt te ziek is om naar de Huisartsenpost te komen, brengt de huisarts een bezoek op locatie. Daar beoordeelt de huisarts de patiënt en kijkt welke hulp er nodig is. De huisarts kan op dat moment ook beslissen of opname in het ziekenhuis nodig is.

Tip online platform! Is een bezoek aan de huisarts nodig?

Iedereen twijfelt wel eens of een bezoek aan de huisarts nodig is of zoekt informatie over gezondheid en ziekten. Met behulp van de informatieve website Thuisarts.nl of de app Moet ik naar de dokter kan er een inschatting gemaakt worden of het nodig is om een huisarts te raadplegen. En kan er informatie over gezondheid en ziekten opgezocht worden. 

Deze informatieve en digitale platformen werken met wetenschappelijke richtlijnen die zijn goedgekeurd door het Nederland Huisartsen Genootschap (NHG).